söndag 21 april 2013

1984 George Orwell-William


1984, av George Orwell – William Frendin
”Den som behärskar det förflutna behärskar framtiden. Den som behärskar nutiden behärskar det förflutna” 1984, George Orwell
Samhället i 1984 är uppbyggt på att ”storebror ser dig” Landet som boken utspelar sig i är Oceanien. Wilson Smith som är huvudpersonen arbetar åt partiet som leder hela Oceanien. Partiet är enväldigt och alla som säger emot vaporiseras. Vaporisering innebär att tankepolisen för bort den utvalda personen och förstör alla dokument som indikerar på att personen har existerat. Allmänheten har ingen aning om vart de vaporiserade personerna hamnar men jag skulle inte tro att det inte är på något trevligt ställe.
Landet befinner sig även i krig med Euroasien som är en av de tre nationer som finns kvar i världen. Förutom Oceanien och Euroasien finns även Ostasien. Nationerna strider främst om den politiska makten i världen framför den geografiska.
På sanningsministeriet där Wilson arbetar så arbetar de med att göra allt som står i alla medier t.ex. tidningar, tv, radio, korrekt enligt partiets åsikter och förutsägelser. Han jobbar bland annat med att skriva om historien så att det alltid har varit som det är nu och det har aldrig varit annat. Med andra ord ”rättar” de allt från barnböcker till pornografi.
 Människorna som lever i Oceanien är väldigt olyckliga med sin tillvaro men, eftersom storebror har ögon och öron överallt kan de inte samtala med varandra och alla blir ensamma.
Jag tror att dystopier har blivit populära för det har blivit coolt att läsa gamla böcker. Böcker som är coola inspirerar andra till att skriva liknande. Det har blivit en hel industri med filmer och böcker som har ett dystopiskt tema. En annan anledning till att de har blivit populära blad ungdomar är för att de har blivit mer politiskt medveta och anser att vi lever i en dyster tid. Om man känner att man lever i dyster tid så kan man likna sig med karaktärerna i böckerna.
 ”Storebror ser dig” är temat som genomsyrar hela boken och de flesta dystopier i allmänhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.